Thema 3: Smakelijk eten

Tips:

. . . . . .

Koken met woorden

Thema 3 gaat over eten, dus gaan we koken met woorden! Print de twee versies van de chef en leg ze neer op tafel, je kan er ook voor kiezen om de afbeelding van de chef aan een bakje vast te maken waar de kinderen de kaartjes ingooien. Een aantal werkvormen die je met deze download kan uitvoeren:

  • De goede woorden en onzinwoorden zijn door elkaar gehusseld. De kinderen lezen het woord op het kaartje en bepalen of het een goed woord is of een onzinwoord. Goede woorden horen bij de blije chef: hier kan de chef mee koken! Ingrediënten met onzinwoorden horen bij de sippe chef: hier kan de chef niet mee koken!
  • Gebruik alleen de goede woorden en laat de leerlingen op zoek gaan naar woorden met een bepaalde letter. (”De chef kan alleen koken met woorden met een n, welke ingrediënten kan hij gebruiken?”) Woorden met een n horen bij de blije chef, woorden zonder een n horen bij de sippe chef.
  • Laat de leerlingen zelf ingrediëntenkaartjes maken met daarop woorden en voer de activiteit hiermee uit.

Dobbelwoorden

Voor deze activiteit hebben leerlingen alleen een dobbelsteen, potlood en papier nodig! Gooi de dobbelsteen en kijk welke letter jij moet gebruiken om een woord te schrijven. Letters uit thema 1, 2 en 3 komen langs en worden geoefend.

. . . . . .

Rijtjeslezen

In dit bestand vind je 24 kaarten met woordrijtjes die passen bij thema 3. Met deze kaartjes zijn verschillende werkvormen te bedenken, aan de icoontjes kunnen de leerlingen zien welk kaartje ze al hebben gelezen.

. . . . . .

Woordzoeken

Print voor elke leerling (of voor elk duo) een woordzoeker uit en verspreid de woordkaartjes over het schoolplein, door de klas of het speellokaal. De leerlingen lopen rond en komen er zo achter welke woorden ze in de woordzoeker kunnen vinden. Klaar? Er zijn nog een aantal extra woorden verstopt tussen de woorden van de woordzoeker..

. . . . .

Hi! Ik ben Demi

Welkom op mijn kleine stukje van het internet, hier deel ik wat mij als startende leerkracht inspireert. Zo hoop ik anderen ook te inspireren. Een win-win situatie, noemen we dat! Dit jaar geef ik les aan groep 3. Toch maak ik ook materiaal voor de midden- en bovenbouw. Neem eens een kijkje!

@demileertdoor op Instagram