Over mij

Wie ik ben? Gewoon een vrolijke, ambitieuze en (soms iets te) enthousiaste twenty-something met een passie voor alles wat met leren en onderwijs te maken heeft. Met mijn in Rotterdam behaalde PABO diploma op zak ging ik vorig schooljaar voor het eerst aan de slag als juf van groep 1/2 en groep 8. Een bijzondere combinatie van groepen waar ik ontzettend veel van geleerd heb. Dit schooljaar is het tijd voor een nieuwe, misschien voor mij nog wel grotere, uitdaging: groep 3!

Bovenbouw-juf?

Als kind was het niet de vraag óf ik later juf zou worden, maar wanneer. Als achtjarige vroeg ik aan mijn moeder wat ik moest doen om juf te worden, dit pad heb ik vervolgens ‘gewoon’ gevolgd. Op de PABO volgde ik de specialisatie van het Oudere Kind en een minor die inging op het ontwikkelen van afwisselend en interactief geschiedenis- en cultuuronderwijs. In de bovenbouw vond ik de uitdaging in het interactief en motiverend aanbieden van ‘droge’ of meer complexe leerstof. Met andere woorden: ik vond het heerlijk om onderwijs te ontwikkelen waarin leerlingen actief bezig zijn met de leerstof. Zo maak je de meest langdradige aardrijkskunde- of geschiedenisles nog leuk én memorabel. Toch koos ik ervoor om in mijn eerste jaar als leerkracht les te geven aan zowel groep 8 als groep 1/2. Met knikkende knieën begon ik op mijn eerste dag als kleuterjuf. Het voelde onnatuurlijk. Ik had geen idee wat ‘goed’ lesgeven inhoudt bij kleuters en ik was er vrij zeker van dat ik een kleuter niet blij zou maken met een Zweeds renspel over het bombardement van Rotterdam. Waarom deed ik dit mezelf aan? Het antwoord: omdat ik wil blijven leren.

De eeuwige student

Een naam met een vaak negatieve ondertoon: de eeuwige student. Iemand die het maar niet onder ogen wil zien dat de tijd van het ‘student zijn’, de Studenten-OV en vage donderdagavonden ooit voorbij is. Het gevaar van deze ondertoon is dat we hierdoor zouden kunnen denken dat er een leeftijd is waarna je niet meer (door) kan leren. Er is een moment om te studeren, als je dit moment mist of langer wil rekken heb je pech. De grootste misvatting die er bestaat, als je het mij vraagt. Een leven lang blijven leren. Leraar én student zijn, dat wil ik! Ik vind het geweldig om deel te zijn van iemand anders’ leerproces, maar ook dat van mijzelf. Dit hoeft niet snel te gaan; zowel bij mijn leerlingen als mijzelf ga ik voor een nieuwsgierige houding en stabiele, duurzame groei. Blijven ontwikkelen en leren als leraar, zodat ik anderen weer in hún ontwikkeling kan helpen. Ik wil doorleren.

Juf en student

Hoe leren we? Door kansen te grijpen en niet bang te zijn om nieuwe dingen te proberen. Ik had geen ervaring met kleuters toen ik hier vorig schooljaar begon maar leerde hierdoor elke dag iets nieuws. Dit schooljaar heb ik mijn ‘eigen’ groep drie. Opnieuw een jaar waar ik nog geen ervaring mee heb en een kans om ontzettend veel te leren, samen met de leerlingen en een fantastische duo-collega. Twee dagen per week zal ik dit jaar namelijk besteden aan de pre-master Pedagogische Wetenschappen. Daarnaast maak ik een podcast over het proces van het blijven leren, en mijn chronische nieuwsgierigheid.

Demi leert door

Welkom op mijn kleine stukje van het internet. Een digitaal notitieboek van een startende leraar waarin ik mijn inspiratie, ontwikkeling als leerkracht en liefde voor leren op één plek kan verzamelen. Zo neem ik je mee in alle onderwerpen en kansen die het onderwijs te bieden heeft. Geloof me; dat zijn er veel.