Over mij

In het kort:

  • Ik ben 22 jaar oud
  • Ik woon in een klein dorpje, compleet met koeien en een molen
  • Ik wist op mijn vijfde al dat ik juf zou worden. Inmiddels ben ik parttime leerkracht van de leukste groep 3
  • Daarnaast volg in de pre-master Pedagogische Wetenschappen
  • Ik ben chronisch nieuwsgierig en heb een passie voor alles wat met leren en onderwijs te maken heeft. Ik leer elke dag iets nieuws, dit proces deel ik op Instagram en op mijn website

In het lang:

Als vijfjarig meisje vroeg ik aan mijn moeder wat ik moest doen om later juf te worden. Het antwoord van mijn moeder knoopte ik goed in mijn oren. Het werd mijn antwoord op de vraag die jonge kinderen vaak horen: ‘Wat wil je worden als je later groot bent?’ Mijn antwoord was iedere keer hetzelfde: ‘Eerst doe ik HAVO, dan de PABO en dan ben ik juf.’ Ik hoefde het ‘alleen’ nog even te doen.

Bovenbouw-juf?

Met mijn in Rotterdam behaalde PABO diploma op zak ging ik in 2019 voor het eerst aan de slag als juf van groep 1/2 en groep 8. Ik hoor je denken: dat is een bijzondere combinatie. Dat was het zeker, en toch heb ik er zelf voor gekozen. Sterker nog: in mijn sollicitatiegesprek vroeg ik mijn directeur of hij mij kon helpen om in één schooljaar zoveel mogelijk te leren. Die kans heb ik gekregen. Met knikkende knieën stond ik tijdens mijn eerste schooldag voor groep 1/2. Op de PABO had ik immers de specialisatie van het Oudere Kind gevolgd. Ik zag mijzelf als een echte bovenbouw-juf, die uitdaging vindt in het interactief en motiverend aanbieden van ‘droge’ en meer complexe leerstof. Als eerstejaars had ik welgeteld één kleuterstage meegemaakt, daarna had ik de kleuters al snel uitgezwaaid. Ik voelde me onzeker en niet op mijn plek. Na een uur wilde ik de klas uitrennen, de gang door, naar mijn geliefde bovenbouw. Toch zette ik door. Waarom? Omdat ik wil leren.

De eeuwige student

Een naam met een vaak negatieve ondertoon: de eeuwige student. Iemand die het maar niet onder ogen wil zien dat de tijd van het ‘student zijn’, de Studenten-OV en vage donderdagavonden ooit voorbij is. Veel mensen zien het zo: er is een moment om te studeren. Als je dit moment mist of wilt verlengen, heb je pech. De grootste misvatting die er bestaat, als je het mij vraagt. Een leven lang blijven leren. Leraar én leerling zijn, dat wil ik! Ik vind het geweldig om deel te zijn van iemand anders’ leerproces, maar ook dat van mijzelf. Dit hoeft niet snel te gaan; zowel bij mijn leerlingen als mijzelf ga ik voor een nieuwsgierige houding en stabiele, duurzame groei. Blijven ontwikkelen en leren als leraar, zodat ik anderen weer in hún ontwikkeling kan helpen.

Juf en student

Hoe leren we? Door kansen te grijpen en niet bang te zijn om nieuwe dingen te proberen. Ik had geen ervaring met kleuters toen ik hier vorig schooljaar begon maar leerde hierdoor elke dag iets nieuws. Dit schooljaar geef ik les aan groep drie. Opnieuw een jaar waar ik nog geen ervaring mee had en dus opnieuw een kans om ontzettend veel te leren, samen met de leerlingen en een fantastische duo-collega. Twee dagen per week zal ik dit jaar namelijk besteden aan de pre-master Pedagogische Wetenschappen. Het proces van persoonlijke en professionele ontwikkeling deel ik op Instagram en mijn website.

Contact

Kan ik iets voor je betekenen? Stuur me een berichtje:

demileertdoor@gmail.com

Kom je hoi zeggen op Instagram?