Online tool: Padlet. Hoe zet je het in?

Het is een schatkist en een doolhof: het internet. Een snoepwinkel die veel te groot is met honderden soorten snoep. Hoe kom je er ooit achter welk snoep het lekkerst is zonder misselijk te worden of het overzicht te verliezen? Het internet biedt ons honderden websites vol mooie beloftes en fantastische ideeën. Online tijdschriften, encyclopedieën, blogs en tools; de één nog mooier en innovatiever dan de ander. Zelf maak ik in de bovenbouw graag gebruik van online tools. Als introductie, verwerking of evaluatie kunnen ze een les echt verrijken en maken ze het onderwijs meer interactief. Tenminste, als je ze goed inzet! Op mijn blog wil ik mijn favoriete tools en nieuwe online ontdekkingen met je delen. Sharing is caring! Vandaag beginnen we met de tool die momenteel met stip op nummer 1 van mijn lijstje staat: Padlet.

Wat is Padlet?

Padlet is eigenlijk een digitaal prikbord dat verschillende vormen aan kan nemen. Zo kan het een tijdlijn zijn, of een wereldkaart maar ook een ‘echt’ prikbord waar berichtjes en/of foto’s op geplaatst worden. Nadat je een account hebt aangemaakt kan je verschillende borden maken, inrichten naar jouw eigen wensen en vervolgens delen (of niet!) Je kan ervoor kiezen om een betaald lidmaatschap te nemen, hiermee kan je een onbeperkt aantal borden aanmaken en tegelijk beheren. Met een gratis account kan dit met drie borden tegelijk.

Verschillende soorten borden

Er zijn dus verschillende stijlen voor je bord op Padlet, acht om precies te zijn. Tijdens het aanmaken van een bord kan je een preview bekijken van de stijl die je kiest. Super handig als je net met Padlet begint en nog een beetje aan het rondneuzen bent.

De acht stijlen op Padlet

Veel keuze dus, elke stijl heeft zijn eigen voordelen en kan ingezet worden met een bepaald doel. Ik zet mijn drie favoriete stijlen even voor je op een rijtje.

Overzicht – prikbord stijl

Deze stijl hebben wij de afgelopen tijd op onze school veel ingezet. Tijdens de periode van thuisonderwijs heeft groep 1 t/m 6 gebruik gemaakt van een digitaal prikbord op Padlet om als klas contact met elkaar te houden. Hier konden leerlingen (lees: ouders van leerlingen) berichten op plaatsen en hielden we elkaar op de hoogte. Sommige leraren kozen er zelfs voor om huiswerkopdrachten te koppelen aan Padlet. Er kwamen bijvoorbeeld opdrachten als: ‘Zoek zoveel mogelijk dingen in huis die beginnen met een P en maak een foto voor op Padlet!’. Hoewel de ouders de foto’s en berichtjes plaatsten, werden de leerlingen ook steeds fanatieker in het bijhouden van hun digitale prikbord. De betrokkenheid was heel hoog.

De opmaak van een bord kan je zelf veranderen, bijvoorbeeld in deze prikbord-stijl!

Pre-Corona zette ik deze stijl ook vaak in in mijn lessen in de bovenbouw, bijvoorbeeld als verwerking. Voorbeeldje: tijdens een geschiedenisles hadden we het over de vervolging van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik vond het belangrijk dat de leerlingen verder keken dan ‘bekende’ namen uit WOII, zoals Anne Frank. Ze kregen de opdracht om op www.joodsmonument.nl een persoon uit te kiezen en hier een berichtje over te plaatsen op het bord. Naast een stukje tekst kunnen leerlingen ook een titel en een foto of video toevoegen. Genoeg ruimte voor creativiteit en digitale vaardigheden dus.

Kaart – zet pins op de wereldkaart

Op Instagram deelde ik een starter die ik vaak inzet in groep 8: een Padlet vullen met het nieuws van de dag. Voor deze werkvorm gebruik ik de stijl ‘Kaart’. De leerlingen gebruiken een laptop of tablet en gaan naar de Padlet die de leerkracht met ze deelt (hierover later meer).

De opdracht is simpel: ga op betrouwbare (!) nieuwssites op zoek naar het nieuws van de dag. Wat gebeurt er momenteel in de wereld? Als je een interessant nieuwsitem hebt gevonden ga je naar de kaart en zet je een pin op de plek waar het nieuws over gaat. Je schrijft een kort berichtje over wat er precies op die plek gebeurt. Ook hier kunnen leerlingen weer foto’s, links of video’s toevoegen. Maak het zo compleet als je zelf wilt. Als beheerder kan je verschillende soorten kaarten kiezen.

Kolom – informatie verdelen

Soms wil je een onderverdeling maken in de informatie die op een bord wordt geplaatst, als er in groepjes wordt gewerkt bijvoorbeeld. In dit geval gebruik ik graag de stijl ‘Kolom’. Als leraar kan je kolommen aanmaken en benoemen. De leerlingen plaatsen berichten in de kolom van hun groepje.

Hierboven een voorbeeld van een bord wat wij hebben gebruikt in de verrijkingsklas. Elk groepje onderzocht een eigen kunstenaar, dus was het bord verdeeld in kolommen met elk een kunstenaar. Leerlingen plaatsten informatie in de kolom van hun groepje en konden zo als groep onderzoek doen en ook de bijdragen van groepsgenoten lezen. Dit vergroot een gevoel van groepsverantwoordelijkheid voor de opdracht, ook heb je als leraar heel veel inzicht in het proces van de leerlingen.

Privacy en delen

Allemaal leuk en aardig, maar ik kan me voorstellen dat je liever niet wil dat jouw borden door iedereen bekeken kunnen worden. Gelukkig kan je per bord zelf bepalen wie het mag bekijken en op welke manier. Zo kan je voor ‘alleen lezen’ kiezen of voor ‘lezen en bewerken’. Ook kan je een wachtwoord toevoegen aan het bord als extra beveiliging.

Borden kan je delen via de url (link) van de pagina of via een QR code die gescand kan worden met een smartphone of tablet. Meer hierover weten? Meester Sander vertelt je in zijn video over de opties omtrent privacy en het delen van je borden.

De voordelen van Padlet op een rijtje

  • Zorgt voor grote betrokkenheid bij leerlingen
  • Interactieve vorm van onderwijs
  • Stimuleert creativiteit en digitale vaardigheden
  • Veel verschillende opties in stijl en opmaak
  • Zelf bepalen wie jouw bord ziet
  • Inzicht in proces en behalen van de leerdoelen

Aan de slag!

Nu je de basics van Padlet kent zou ik gewoon eens een kijkje gaan nemen op de website . Er zijn zoveel verschillende opties en mogelijkheden, de kansen liggen voor het oprapen! Zet Padlet in als evaluatie of controle van het lesdoel, gebruik het als interactieve introductie: alles kan. Je hoeft alleen nog maar te beginnen. Deel je je ervaringen met mij? Dat vind ik altijd leuk om te horen.

Geef een reactie