Thema 1: De nieuwe groep

Let op! In het eerste thema van de methode Lijn 3 ligt de focus op de klas als groep en wat zij allemaal met elkaar gemeen hebben. In thema 1 wordt er in de werkboeken dus nog geen onderscheid gemaakt tussen leerlingen op basis van hun (lees)niveau. De materialen van thema 1 zijn hierom nog niet gedifferentieerd.

Woordkaartjes

Laten we beginnen met de woordkaartjes: alle woorden die de kinderen in thema 1 leren lezen. Gebruik ze tijdens een renspel op het plein of voor een spelletje memory. In de opmaak van de materialen heb ik gekozen voor dezelfde stijl en hetzelfde lettertype als in de methode. Op zoek naar kaartjes met een ander lettertype? Kijk dan eens op de website van juf Merel.

. . . . . .

Dobbel en zoek!

Benodigdheden: dobbelsteen, pionnen, fiches, één speelbord en voor elke speler een zoekveld.

Gooi met de dobbelsteen en loop met je pionnetje naar het juiste vak. Lees het woord wat in het vak staat en zoek in het zoekveld naar hetzelfde woord. Hier leg je een fiche op. Degene die het eerst bij de finish is, heeft gewonnen. Wie wint er de meeste rondes?

. . . . . .

Knijperkaarten beginletter

Lamineer de kaarten en laat de leerling een knijper zetten op de plek van de beginletter. Antwoordmodel inbegrepen!

. . . . . .

Dobbelrijtjes

De leerlingen gooien met de dobbelsteen en lezen het rijtje wat bij hun worp hoort.

. . . . . .

Rijtjeslezen

In dit bestand vind je 24 kaarten met woordrijtjes die passen bij thema 1. Met deze kaartjes zijn verschillende werkvormen te bedenken, aan de icoontjes kunnen de leerlingen zien welk kaartje ze al hebben gelezen.

. . . . . .

Woordengrafiek

Elke leerling krijgt een blad en gebruikt zijn/haar kleurpotloden om de woorden te omcirkelen in het vak boven de grafiek. (‘daan’ met groen, ‘en’ met geel..) Hoeveel keer komt een woord voor? Het aantal vakjes wordt gekleurd in de grafiek. Aan het einde wordt het aantal opgeschreven in het vakje.

. . . . . .

Hi! Ik ben Demi

Welkom op mijn kleine stukje van het internet, hier deel ik wat mij als startende leerkracht inspireert. Zo hoop ik anderen ook te inspireren. Een win-win situatie, noemen we dat! Dit jaar geef ik les aan groep 3. Toch maak ik ook materiaal voor de midden- en bovenbouw. Neem eens een kijkje!

Volg jij @demileertdoor al op Instagram?